15. natjecanje u govorima na japanskom jeziku

MemAzija je prisustvovala na 15. godišnjem natjecanju u govorima i nastupima iz japanskog jezika. Natjecanje se održalo u subotu 21.5.2016. u Dvorani D7 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 13 do 17 sati.    20160521_170754 20160521_170749  20160521_170807

Natjecanje su otvorili prof. dr.sc. Ivan Andrijanić kao predstavnik Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije te Veleposlanik Japana Keiji Ide na odličnom hrvatskom jeziku. Uslijedilo je predstavljanje žirija koji se sastojao od profesora japanskog jezika sa Sveučilišta u Ljubljani, zaposlenika Veleposlanstva te profesorice iz Japanske Fundacije. Ove godine Japanska Fundacija donirala je 84 knjige na temu Japana knjižnici Filozofskog fakulteta, na što su djelatnici Fakulteta izrazili zahvalnost.

Prvi dio natjecanja sastojao se od govora s čak 19 prijavljenih natjecatelja. Tu su bili učenici škola stranih jezika, japanologije, japanskog kao izbornog kolegija, oni koji uče sami ili čak unutar svog radnog mjesta. Iako su stupnjevi znanja bili različiti, svi natjecatelji su bili dobro pripremljeni i uložili puno truda u svoje nastupe.

WhatsApp-Image-20160521 (3)

WhatsApp-Image-20160521 (1)

U drugom dijelu gledali smo grupne te individualne nastupe studenata, učenika te odraslih entuzijasta za Japan. Grupa studenata filozofskog fakulteta otvorila je nastupe s igrokazom “Čudna oklada”, pa su uslijedili veseli nastupi osnovnoškolaca koji su doputovali radi ovog natjecanja, te izvedba tradicionalne pjesme “Sumou Jinku” koja je osvojila prvu nagradu.

WhatsApp-Image-20160521 (4)

Na kraju smo svjedočili dodjeli nagrada, što žiriju zasigurno nije bio lak posao s obzirom na velik broj izvrsnih govora. Možda je dodatna motivacija tomu prva nagrada: povratna karta za Tokio! Prvo mjesto je osvojio mladi 17-godišnji učenik Borna Božović koji je osvojio žiri odličnim izgovorom te pričom vezanom za japansku simboliku koju je sam napisao.  Drugoplasirana Jelena Grbavec je oduševila s visokim stupnjem jezika dok je pričala o tome što ju inspirira u djelima Hayao Miyazakija, dok je treće mjesto osvojio Dominik Šutalo s govorom o jednakosti. Posebnu nagradu osvojila je Melita Smolko koja je pričala o svojoj ljubavi prema kendu i snažnom glasu koji je došao s time, te je posebno pohvaljena za visoku razinu jezika nakon samo 8 mjeseci učenja. Mateja Juričić je nagrađena veleposlanikovom nagradom za svoj govor o japanskoj hrani i neobičnoj glasini da Japanci uz sarmu jedu kremšnite.

20160521_170744

Nadamo se da su se svi sudionici i gledaoci zabavili i da su motivirani da i iduće godine možemo očekivati jednako velik interes!