Japanologija u Puli: Prvi puni studij japanskog u Hrvatskoj!

Ove godine dogodilo se nešto nevjerojatno – u Hrvatskoj se po prvi put u povijesti otvorio puni trogodišnji studij japanskog jezika i kulture!

20151205_115727

Studij se otvorio na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od ove akademske godine uz dopusnicu Ministarstva, a o njemu pišu mnogi internetski portali poput Novog listaGlasa Istre.

Od ove godine pohađa ga 17 studenata. Neki od njih su doputovali iz drugih krajeva Hrvatske, samo da bi mogli studirati japanski jezik kao svoju glavnu studijsku grupu.

20151205_120317

Postoji mogućnost jednopredmetnog i dvopredmetnog studija, s bogatim studijskim programom koji nije ograničen samo na japanski jezik, već širi kontekst japanskog društva i azijskih studija. Naglašavaju i veliku korist japanskog jezika u području turizma, te nude moderne kolegije poput korištenja e-izvora u učenju jezika.

20151205_121549

Voditeljica studija je profesorica Irena Srdanović, profesor japanskog s bogatim iskustvom. Bila je docentica na Sveučilištu u Ljubljani, stipendistica japanske vlade i jedna od rijetkih profesora s doktoratom na temu vezanu uz japanski jezik. Uz to ima iskustvo ne samo u nastavnom, nego i istraživačkom radu u području japanske računalne lingvistike.

Uistinu nam je drago da od sada i Hrvati mogu studirati japanski kao svoju glavnu studijsku grupu, te čestitamo voditeljici studija i svim suradnicima na ovom pothvatu. A maturanti koji biraju studij nagodinu sada znaju da imaju još jednu novu opciju!

20151205_125646